Tatra naar Tokaj

Deze spectaculaire reis door Midden-Europa brengt ons van Polen naar Hongarije en doorkruist een landschap vol met traditie, geschiedenis en heerlijke wijnen. We beginnen onze reis in Krakau en gaan richting de Hoge Tatra. Door de rustige landweggetjes die de loop van de Hornad-rivier volgen, gaan we vervolgens door de Karpaten, het landschap wordt rustiger en glooiender terwijl we de warmere klimaten rond Kosice binnengaan, de tweede stad van Slowakije en een levendige mix van oud en nieuw Europa. Vanaf hier gaan we verder naar het zuiden en sluiten we aan bij de loop van de Bodrog-rivier. Deze slingert door een terrein van wijngaarden en dorpen naar de Hongaarse grens. Een in onbruik geraakte spoorlijn brengt ons vervolgens door de beroemde wijnproducerende landschappen van de regio Tokaj-Hegyalja, op weg naar het pittoreske stadje Tokaj.

Dag 1(zaterdag) Aankomst in Krakau
Aankomst in Krakau en eerste overnachting in een centraal gelegen hotel. Na het settelen in uw kamer is er tijd om door Krakau te wandelen voor een eerste indruk van het historische stadscentrum en het beroemde nachtleven.

Dag 2(zondag) Tatranska Lomnica - Kezmarok   20 km fietsen
Vandaag steken we de grens over naar Slowakije en rijden we naar de stad Tatranska Lomnica, genesteld tussen de rafelige toppen van de Hoge Tatra. Na de lunch in Tatranska Lomnica beginnen we dan te fietsen, genietend van een fijne afdaling naar het historische stadje Kezmarok. Gekoloniseerd door Duitsers in de 13e eeuw stond de stad op de tweede plaats na het nabijgelegen Levoca en de oude stad heeft nog steeds een kenmerkende middeleeuwse sfeer, gedomineerd door de imposante aanwezigheid van het 15e-eeuwse kasteel. De stad heeft ook een prachtige houten kerk, door velen beschouwd als een van de mooiste in het hele land.

Dag 3 (maandag) Kezmarok - Levoca   30 km fietsen
Fietsend naar het charmante oude dorpje Hradisko in de ochtend, hebben we de mogelijkheid om de top van de nabijgelegen Brezova-heuvel te beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de Tatra. Verder langs de bergkam fietsen we vervolgens door een vrij adembenemend uitzicht, voordat we genieten van een afdaling naar de historische ommuurde stad Levoca. Vol met prachtige renaissance-architectuur en indrukwekkende vestingwerken, laat de stad ons een van de meest fascinerende locaties in de hele Spis-regio zien. Het belangrijkste plein van de stad is bezaaid met een scala aan indrukwekkende herenhuizen en het stadhuis is een van de mooiste van deze opmerkelijke verzameling historische juwelen.

Dag 4 (dinsdag) Levoca - Krompachy  35 km fietsen
We laten Levoca in de ochtend achter ons en fietsen door een verzameling kleine dorpjes tot we het stadje Spiska Kapitula bereiken, ooit de religieuze hoofdstad van de regio en al zo'n 600 jaar bijna volledig bewoond door geestelijken. We bezoeken de ruïnes van het nabijgelegen Spissky Hrad of Spis kasteel, ooit een van de grootste kastelen in Midden-Europa en vandaag een UNESCO World Heritage Site. Vanaf de top van de gotische toren is er een spectaculair panoramisch uitzicht op het omliggende landschap. Vanaf hier fietsen we bergafwaarts naar het dorp Zehra en gaan dan verder naar het oude mijnstadje Krompachy in de Hornad River Valley.

Dag 5 (woensdag) Krompachy - Košice  60 km fietsen
Vandaag reizen we langs de Hornad River Valley, langs een netwerk van fietspaden en secundaire wegen, en doorkruisen we een landschap dat ons door de Karpaten naar de stad Kosice brengt. Terwijl we door Margecany fietsen, verandert de rivier in een aanzienlijk reservoir, met hoge steile oevers die bedekt zijn met wilde bossen. Naarmate we het einde van de reis van de dag naderen, verandert het berglandschap in een zachter terrein van glooiende heuvels als we een warmere klimaatzone binnengaan die tussen de zuidelijke grenzen van Oost-Slowakije ligt. Kosice is de op een na grootste stad van het land, waar het oude en het nieuwe samenkomen in een eclectische samensmelting van bezienswaardigheden en geluiden.

Dag 6 (donderdag) Kosice – Satoraljaujhely   70 km fietsen
Vandaag gaan we door de glooiende heuvels van Oost-Slowakije eerst naar het kasteel van Slanec, een 13e-eeuwse gotische ruïne die de heuvels boven de Bodrog-riviervallei bezet. Via een vergezicht van wijngaarden en dorpjes steken we de Hongaarse grens over. Onze eindbestemming - Satoraljaujhely is de meest noordelijke stad van Hongarije.

Dag 7 (vrijdag)Satoraljaujhely - Tokaj   45 km fietsen
Fietsend langs de Bodrog en Tisza valleien vandaag, volgen we een verlaten spoorlijn die ons via het stadje Sarospatak laat gaan. We nemen de tijd om het kasteel van Rakoczi aan de rivier te bezoeken, een imposant gebouw dat zo'n 500 jaar turbulente geschiedenis van de stad omspant. Na ons bezoek gaan we verder naar het zuiden, de stroom van de Bodrog-rivier volgend naar de stad Tokaj, liggend ten westen van de samenvloeiing van de Bodrog en de Tisza. Dit is een van de meest gevierde wijnproducerende gebieden in het land en Tokaj maakt deel uit van de uitgestrekte Regio Tokaj-Hegyalja die door de zuidelijke en oostelijke randen van de Zemplen-heuvels loopt.

Dag 8 (zaterdag) Tokaj - Boedapest (of Krakau)
Aan het einde van uw tour kunt u kiezen tussen twee opties: treinreis naar Boedapest (meerdere treinen, tickets voor ca 15 EUR) of transfer per minibus terug naar Krakau (geen extra kosten). We kunnen extra nachten boeken in Boedapest of Krakau.

Tour profiel
Een fietstocht van gemiddelde moeilijkheidsgraad. Hoogteverschillen van 100-200 m komen een paar keer voor. We volgen de Hornad rivier vallei in de Karpaten en fietsen dan door de vlakke Tisa vallei in Hongarije.

Data van tours in 2024:

TTA-1     27.04 - 04.05
TTA-2     25.05 - 01.06
TTA-3     29.06 - 06.07
TTA-4     13.07 - 20.07
TTA-5     27.07 - 03.08
TTA-6     10.08 - 17.08
TTA-7     24.08 - 31.08
TTA-8     31.08 - 07.09
TTA-9     14.09 - 21.09
TTA-10    28.09 - 05.10


Prijzen*:
zelfstandige tour
1 persoon die twin  EUR 740 deelt
1 persoon in single EUR 880

Inbegrepen in de basisprijs: 

  • Transport Krakau-Lomnica en Tokaj-Budapest
  • 7 overnachtingen in kamers met douche / toilet,
  • 7 x halfpension (ontbijt en diner)
  • Transfer van bagage van hotel naar hotel
  • 1:75.000 kaart met gemarkeerde route

Niet inbegrepen in de prijs: reizen naar Krakau (en terug uit Boedapest), train ticket Tokaj - Budapest toegangsprijzen, privébetalingen zoals andere maaltijden, drankjes en fooien.

Extra nacht B&B in Krakau or Budapest  (Hotel*** central location):
1 persoon die twin EUR 49 deelt
1 persoon in single EUR 77

Fietsverhuur(per Week): EUR 70
E-bike verhuur EUR 180

 Opens internal link in current windowBoekingsformulier