Krakau - Wenen, Moravische fietsroute

Moravië is een van de drie historische gebieden van de Tsjechische Republiek. Het ligt tussen Bohemen en Slowakije in de vallei van de rivier de Morava. Een fietsroute die leidt naar deze riviervallei "Moravska stezka" verbindt tal van historische steden, paleizen, wijnsteden en prachtige tuinen. De route gaat door eeuwenoude oeverbossen, langs pittoreske visvijvers en kleine scheepsgrachten. Verkeersgeleiding en wegwijzers langs deze route zijn uitstekend. Moravië, met zijn overvloed aan attracties, kan gemakkelijk worden vergeleken met bekende Europese reisgebieden. U kunt hier genieten van uw fietsvakantie met goed bier, wijn, stijl en kwaliteit!

Dag 1 (zaterdag) Aankomst en registratie bij de verblijven.

Er zijn verschillende opties beschikbaar:

    • Aankomst in Krakau, eerste overnachting in een hotel in het historische stadscentrum. Extra nachten kunnen natuurlijk worden geboekt voor diegenen die de voormalige hoofdstad van Polen van dichterbij willen bekijken. De reis kan ook worden geboekt na onze populaire reispakketten van een week (bijv. Dunajec-fietspad).
    • Aankomst in Katowice (waar ook een luchthaven is met veel betaalbare directe vluchten). Eerste overnachting in Katowice.
      • De tocht kan ook in Wenen worden gestart, bijvoorbeeld na de klassieke Donau-fietsroute. In dit geval wordt de eerste nacht geboekt in Wenen.
      • Het is ook mogelijk om op zaterdag zelf in Olomouc aan te komen (bijvoorbeeld met de trein of auto). In dit geval zullen we de eerste twee nachten in Olomouc boeken.

      Dag 2 (zondag) Krakau - Litovel - Olomouc   20 km fietsen
      Onze minibus vertrekt rond 8.30 uur vanuit Krakau. Verdere gasten kunnen rond 10:00 uur bij ons aanschuiven in Katowice. Als u in Wenen hebt overnacht, kunt u met de trein (ongeveer 3 uur reizen, één overstap) of met de bus (2,5 uur reizen, directe verbinding) naar Olomouc komen en halen wij u op van het treinstation. We halen gasten die in Olomouc hebben overnacht op bij hun hotel.Uiterlijk rond 13.00 uur komen we aan in Litovel. Het is een klein stadje met een bekende brouwerij. De Morava verdeelt zich hier in verschillende kanalen en stromen rond het oude stadscentrum. We beginnen de fietstocht na de lunch bij een oude molen. De korte eerste etappe gaat door een reservaat met een beschermd oeverbos. Al snel zien we de historische bouwwerken van Olomouc, de voormalige hoofdstad van Moravië. Deze historische stad die is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoed lijst is de tweede belangrijkste monument van Tsjechië.

      Dag 3 (maandag) Olomouc - Kromeriz   ca 45 km fietsen
      Olomouc heeft veel te bieden. Geef uzelf genoeg tijd om de Zuil van de Heilige Drie-eenheid op de markt, het stadhuis met een astronomische klok, de Sint-Wenceslaskathedraal, het fort van Olomouc en een grandioos aartsbisschoppelijk paleis te bezoeken. Fietsen langs de muren van het fort is een ontzagwekkende ervaring. Vervolgens fietsen we langs de Morava naar Tovacov, een architectonisch juweel tussen de visvijvers. Het heeft een paleis en een Joods museum. Het kleine stadje Chropyne heeft een jachthuis uit de Renaissance. Deze etappe eindigt in het prachtige Kromeriz, een kleine stad die algemeen bekend staat als het Athene van Moravië. Kromeriz heeft een pittoresk historisch stadscentrum, buurthuizen, arcades en een prachtig aartsbisschoppelijk paleis. Het is vooral bekend om zijn twee prachtige parken.

      Dag 4 (dinsdag) Kromeriz - Uherske Hradiste   35-50 km fietsen
      Voor het grootste deel is de etappe van vandaag een vlakke fietsroute langs het Bat'a kanaal. Het is een fascinerend technisch monument en de Tsjechische versie van het Franse 'Canal du Midi'. Dit bevaarbare kanaal werd oorspronkelijk gebouwd voor het transport van bruinkool en raakte in de loop van de tijd in onbruik. Het is nu gerestaureerd als een toeristische attractie. Je fietst langs oude sluizen, toeristenschepen, woonboten en cafés. Wie geïnteresseerd is in architectuur kan een omweg maken naar Zlin, het hoofdkantoor van het legendarische schoenenbedrijf Bata. Deze etappe eindigt in Uherske Hradiste - een historische stad die oorspronkelijk werd gesticht op een eiland van de Morava. Er is ook een mooi historisch centrum met een groot marktplein. Onder de historische monumenten die zeker een bezoek waard is, is een neoromaans synagoge.

      Dag 5 (woensdag) Uherske Hradiste - Hodonin   45 km fietsen
      Je fietst door Moravisch Slowakije, waar de bijzondere folkloretraditie nog steeds leeft. De regio staat bekend om zijn kleine witte huizen met blauwe luiken, houtsnijwerk en keramiek. U kunt genieten van wijngaarden, bloeiende weiden, paleizen en volksarchitectuur samen met een glas uitstekende wijn. In Uhersky Ostro kunt u het historische stadscentrum bezoeken, in Straznice de paleistuinen en in Petrov de steeg van kelders. Een overnachting is gepland in Hodonin.

      Dag 6 (donderdag) Hodonin - Valtice    ca 45 km fietsen
      Vandaag neemt u afscheid van de Morava riviervallei en fietst u door schilderachtige wijngaarden naar Breclav, een stad aan de oevers van de Thaya. Je volgt de loop van de rivier stroomopwaarts. Opnieuw fietsen we door beschermde wilde oeverbossen richting Lednice. Er is hier een sprookjesachtig neogotisch paleis en prachtige tuinen die ooit een ontmoetingsplaats waren voor Europese aristocraten. Men is omgeven door het gecultiveerde landschap van Lednice-Valtice, ook wel de "Tuin van Europa" genoemd vanwege zijn schoonheid. Vervolgens fiets je door parken langs tal van decoratieve bouwwerken zoals een minaret, zuilengalerij en triomfboog. We overnachten in Valtice, direct naast het tweede paleis dat ooit de prachtige zetel was van de heersers van Liechtenstein. Niet alleen dompelt u uzelf onder in de Moravische cultuur, u kunt ook genieten van een aantal uitstekende Moravische wijn in de wijnsalon.

      Dag 7 (vrijdag) Valtice - Laa an der Thaya   ca 45 km fietsen
      De laatste etappe loopt door Mikulov. Een barok kasteel domineert deze stad en verwelkomt fietsers van een afstand vanwege de ligging op hoge kliffen. Het historische stadscentrum rondom het marktplein heeft sierlijke huizen en een imposante tombe van de aristocratische familie van Dietrichstein. Dan is er weer tijd voor makkelijk fietsen op een vlakke fietsroute. Direct achter deOostenrijkse grens komt u aan bij de laatste accommodatie in Laa an der Thaya. Probeer daar de thermale bronnen!

      Dag 8 (zaterdag) Einde van de reis
      De terugreis is naar Olomouc, Katowice en Krakau met onze minibus of met de trein (uw eigen terugreis). Een directe treinverbinding naar Wenen duurt ongeveer anderhalf uur. It is also possible to spend further nights in Laa. The surroundings offer many possibilities for round trips. There is, for example, a 50 km long "Natural Jewels Cycle Route" in the Czech Republic and the northern wine region.

      Zie meer foto's in de galerij ...>

      Eerste 'baanbrekende' rondleiding in augustus 2015 - zie foto's ...>

      Tour profiel
      Bijna de hele tocht gaat over vlakke fietsroutes. Sommige wijnheuvels bij Hodonin en Valtice, evenals het centrum van Mikulov, dat ook op een heuvel ligt. Tot 70% van de wegen is verhard en de andere 30% zijn onverharde wegen.

      Data van tours in 2024:

      MR-1   27.04. - 04.05.
      MR-2   04.05. - 11.05.
      MR-3   11.05. - 18.05.
      MR-4   18.05. - 25.05.
      MR-5   25.05. - 01.06.
      MR-6   01.06. - 08.06.
      MR-7   08.06. - 15.06.
      MR-8   15.06. - 22.06.
      MR-9   22.06. - 29.06.
      MR-10  29.06. - 05.07.
      MR-11  06.07. - 13.07.
      MR-12  13.07. - 20.07.
      MR-13  20.07. - 27.07.
      MR-14  27.07. - 03.08.
      MR-15  03.08. - 10.08.
      MR-16  10.08. - 17.08.
      MR-17  17.08. - 24.08.
      MR-18  24.08. - 31.08.
      MR-19  31.08. - 07.09.
      MR-20  07.09. - 14.09.
      MR-21  14.09. - 21.09.
      MR-22  21.09. - 28.09.
      MR-23  28.09. - 05.10.
      MR-24  05.10. - 12.10.

      Prijzen*

      zelfstandige tour
      1 persoon die twin  EUR 830 deelt
      1 persoon in single EUR 970

      Inbegrepen in de basisprijs: 

      • Transport Krakau - Olomouc en Laa an der Thaya  - Krakau (met mogelijkheid om deel te nemen aan de overdracht in Katowice)
      • 7 overnachtingen en halfpension (ontbijt en diner) in goede hotels
      • Transfer van bagage van hotel naar hotel
      • Set kaarten en informatiepakket

      Niet inbegrepen in de prijs: reizen naar Krakau, treinkaartje Laa - Vienna, toegangsprijzen, privébetalingen zoals andere maaltijden, drankjes en fooien.

      Extra nacht B&B in Krakau or Laa an der Thaya  (Hotel***): 
      1 persoon die twin EUR 49 deelt
      1 persoon in single EUR 77

      Extra night B&B in in Vienna  (Hotel*** close to centre): 
      1 persoon die twin EUR 65 deelt
      1 persoon in single EUR 90

      Toeslag - als u de tour in plaats daarvan in Wenen of Krakau begintEUR 20

      Fietsverhuur  (per Week): EUR 70
      E-bike verhuur: EUR 180

      Opens internal link in current windowBoekingsformulier

      *Prices are calculated in EUR but other currencies are accepted as well. You can download a full list of USD-prices and GBP-prices. We also accept credit card payments (Visa or Mastercard).