Fietsroutes in Silezië

Dit is een fascinerende tocht die een grote verscheidenheid aan natuur en cultureel erfgoed van Poolse, Tsjechische en Duitse inwoners die ooit in dit gebied woonden laat zien. Het leidt langs de Pools-Tsjechische grens die ooit de provincie Silezië verdeelde.Deze fietstocht is nog interessanter geworden sinds beide landen zijn toegetreden tot het Schengenakkoord. Veel oude wegen zijn eindelijk weer open en de attracties langs de grens zijn gemakkelijk en snel te bereiken met de fiets. Het verloop van de grens zelf is een eigenaardigheid van de geschiedenis, die de dorpen schijnbaar willekeurig doorsnijdt als gevolg van een 18e-eeuws geschil tussen Frederik de Grote van Pruisen en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk.

Dag 1 (zaterdag): Aankomst in de Silezische hoofdstad Wroclaw en accommodatie in een centraal gelegen hotel. Het is mogelijk om uw eerste en laatste nacht in Krakau te boeken, vooral als u ook gaat deelnemen aan een van onze andere fietstochten. De prijs wordt niet gewijzigd en de details met betrekking tot de heen- en terugreis kunnen individueel worden besproken.

Dag 2 (zondag): Zieleniec - Klodzko  36 km fietsen
We reizen met de bus door Neder-Silezië (ongeveer 3 uur) tot aan de Tsjechische grens naar het skidorp Zieleniec met uitzicht op het tafelgebergte dat typisch is voor deze regio. Zieleniec was met 860 m ooit het hoogste dorp van Pruisen. Na een bezoek aan het uitgestrekte hoogveen gelegen op de waterscheiding die de Noordzee en de Oostzee verdeelt, fietsen we bergafwaarts naar Duszniik, een van de oudste en beroemdste kuuroorden van sudeten. Daarna fietsen we langs de Bystrzyca, een bergbeekje, door rustige steegjes om het pittoreske kuuroord Polanica Zdroj te bereiken. Uiteindelijk fietsen we bergafwaarts naar de vallei van de Nysa Klodzka rivier om ons hotel in Klodzko te bereiken.

Dag 3 (maandag): Klodzko - Javornik  55 km fietsen
Klodzko is een cultureel centrum van de regio en staat ook bekend om zijn aantrekkelijke ligging, de vele monumenten en bezienswaardigheden. Deze omvatten een fort uit de 18e eeuw en een gotische brug die bekend staat als de jongere zus van de Karel-Brug van Praag. We fietsen dan langs dromerige dorpjes en gaan bergafwaarts langs de diepe vallei van Nysa Klodzka richting Bardo, een populair bedevaartsoord met een van de belangrijkste Moeder Maria Heiligdommen van Silezië. Onze route gaat verder door het historische stadje Paczkow, met bijna volledig bewaard gebleven stadsmuren uit de 14e eeuw. We verlaten dan het Poolse deel van Silezië en steken de Pools-Tsjechische grens over en checken in op onze kamers in Javornik.

Dag 4 (dinsdag): Javornik - Glucholazy   45 km fietsen
In de ochtend bezoeken we het Jansky Vrch kasteel in Javornik. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en werd tijdens de barokperiode omgebouwd tot paleis. Na het bezoek fietsen we langs de grens door de dorpen van Bohemen. In Vidnava steken we de grens weer over en checken in bij ons hotel, in Glucholazy midden in een aangelegd park.

Dag 5 (woensdag): Glucholazy - Krnov   65 km fietsen
Stenen kruisen en heiligdommen langs de weg zijn een veel voorkomend verschijnsel hier. Deze markeerden vroeger de pelgrimsroutes en worden nog vaak gezien in de Sudetenstreek. We reizen over kleine wegen via Prudnik naar het Tsjechische dorp Osoblaha. We bezoeken daar een goed onderhouden Joodse begraafplaats. Voor het volgende deel van de reis nemen we de smalle spoorlijn die nog steeds een veel voorkomend beeld is hier en zullen uiteindelijk verder gaan langs de vallei van de rivier de Opava terug naar ons hotel in Krnov. Deze prachtige oude stad heeft veel Art Deco gebouwen die onlangs zijn gerenoveerd.

Dag 6 (donerdag): Krnov - Opava  35 km fietsen
Vanuit Krnov rijden we eerst zuidwaarts richting een heuvel met een bedevaartskerk en een neogotische uitkijktoren en dan weer naar beneden door de Moravische regio terug de Opava vallei in. Het hoogtepunt van deze etappe is het bezoek aan de stad Opava, de historische hoofdstad van Tsjechisch Silezië. We verblijven in een hotel direct in het hart van de oude stad.

Dag 7 (vrijdag): Opava - Krzanowice 25 km fietsen
We zeggen vervolgens de Sudeten-regio vaarwel en fietsen noordwaarts naar het Kraware paleis gebouwd in de 17e eeuw, dat lange tijd de zetel was van de aristocratische familie Eichendorff. We stappen dan over de grens bij Krzanowice, waar het tijd is voor de terugreis richting Wroclaw (of Krakau).

Dag 8 (zaterdag): Wroclaw
Vertrek of individuele verlenging van het verblijf.

See more pictures here...>

Tour profile
We first ride downhill quite a bit to the river valleys of the Weistritz and Nysa Klodzka. This is followed by the flat to undulating Sudetic foreland. There are some climbs once in a while during one of the days, however, the climb will not be more than 30-50 m with a maximum incline of 5-7 %. About 70% of the stretch is on small asphalt roads and the rest is on country roads and dirt roads. We generally use the narrow curving country roads bordered by beautiful old trees or forest roads with very few cars and at times the cycle tracks are completely off limits to road traffic.

Data van tour in 2024:

SUD-1    18.05 - 25.05
SUD-2    08.06 - 15.06
SUD-3    22.06 - 29.06
SUD-4    06.07 - 13.07
SUD-5    20.07 - 27.07
SUD-6    03.08 - 10.08
SUD-7    24.08 - 31.08
SUD-8    07.09 - 14.09
SUD-9    28.09 - 05.10

Prijzen*:

Zelfstandige Tour: 
1 persoon die twin EUR 750 deelt
1 persoon in single EUR 880

Inbegrepen in de basisprijs:  

  • Transport Wroclaw-Zieleniec en Raciborz-Wroclaw
  • 7 overnachtingen in kamers met douche / toilet,
  • halfpension (ontbijt en diner)
  • Transfer van bagage van hotel naar hotel
  • 1:50.000 kaart met gemarkeerde route (zelfstandige tour)
  • Treinkaartje (smalspoor Osoblaha - Tremesna)      

Niet inbegrepen in de prijs: reizen naar Wroclaw of Krakau, toegangsprijzen, privébetalingen zoals andere maaltijden, drankjes en fooien.

Extra nacht B&B in Wroclaw or Krakau (Hotel*** centrale ligging) 
1 persoon die twin EUR 49 deelt
1 persoon in single EUR 77

Fietsverhuur (per Week): EUR 70
E-bike verhuur EUR 180

Opens internal link in current windowBoekingsformulier

*Prices are calculated in EUR but other currencies are accepted as well. You can download a full list of USD-prices and GBP-pricesWe also accept credit card payments (Visa or Mastercard).