Dunajec en Poprad valleien

Het populaire Dunajec fietspad volgt recent een hele nieuwe route. Het was onderdeel van een enorme investering, dus vele kilometers lange fietswegen en imposante fietsbruggen zijn gebouwd. De paden zijn veilig (ook voor families met kinderen) en goed bewegwijzerd, pittoresk en zonder moeilijke beklimmingen. Een bucketlist item voor alle fietsers, zelfs voor diegenen die deze route al eens eerder gedaan hebben in het verleden.

Het gebied aan de voet van de Hoge Tatra’s bieden niet een, maar meerdere verschillende kansen om het te ontdekken met de fiets. Nieuwe fietspaden om het Czorsztyńskie Reservoir, leidend naar Slowakije en langs de Poprad Vallei naar Krynica – de parel van Poolse kuuroorden. Daarom, als toevoeging aan de traditionele 7-daagse reis van en naar Krakau, bieden we nu ook een nieuwe 10-daagse reis aan wat u de mogelijkheid geeft om alle bezienswaardigheden op een relaxte manier te bezoeken.

Dag 1 (zaterdag) Aankomst in Zakopane.
Zakopane, het grootste Poolse berg resort, heeft een speciaal cultureel karakter ontwikkeld. De volkscultuur van de mensen die in de Tatra wonen, de Gorale, is bewaard gebleven in hun muziek, hun liederen en hun lokale klederdracht. En de karakteristieke "Zakopane-stijl" van houtarchitectuur, die zich rond de eeuwwisseling ontwikkelde, is nergens anders in Europa te vinden. Deze stad is gemakkelijk te bereiken per trein, bus of auto. Ook vanuit Krakau kunt u gemakkelijk gebruik maken van ons gezamenlijke vervoer.

Dag 2 (zondag) Zakopane - Nowy Targ - Zakopane  25-30 km fietsen
In Zakopane start de fietsroute ‘Velo Dunajec’, die noordelijk leidt langs de Biały Dunajec vallei naar het dorp Nowy Targ, de belangrijkste stad van het bergvolk van Gorale. Van daaruit kunt u met de trein terugkeren naar Zakopane. Een andere mogelijkheid is een bergtrein naar Gubałówka, dan naar Ząb, het hoogste dorp van Polen en terug naar Zakopane. 

Dag 3 (maandag)  Zakopane -  Nowy Targ   46 km fietsen, voornamelijk bergafwaarts
We nemen de kabelbaan terug naar de top van Gubalowka en fietsen dan door het dorp Dzianisz naar beneden tot Chocholow, een dorp dat nu een "levend openluchtmuseum" van houtarchitectuur is, waar we lunchen in de dorpsherberg. Vanaf hier kunt u profiteren van de nieuwste investeringen: We fietsen op een uitstekend, vlak, schilderachtig, speciaal fietspad, dat gebouwd is op de voormalige spoorlijn. We passeren Ludzmierz (met een beroemd Maria-bedevaartsoord) en komen aan in de stad Nowy Targ, de belangrijkste stad van de Gorale-bergbewoners.

Dag 4 (dinsdag) Nowy Targ - Niedzica   44 km fietsen
Vandaag gaan we naar het zuiden en volgen de loop van de Bialka, een derde bergrivier die uitmondt in de Dunajec en zien de indrukwekkende kloof in de buurt van Nowa Biala. Onderweg kunnen we ook een kijkje nemen in een van de oudste houten kerken van Polen in Debno, gebouwd rond 1500, die een indrukwekkend geschilderd interieur heeft. We zijn nu in de Spisz regio, een gebied met een rijke geschiedenis en een opmerkelijke volkscultuur. Tot 1918 maakte dit gebied deel uit van Hongarije en gedurende vele eeuwen was het de thuisbasis van verschillende etnische groepen: Gorale en Rutheniërs woonden in de dorpen, Duitsers in de steden en de Hongaarse adel in de kastelen. Langs de oever van het stuwmeer, wat ook een zeer indrukwekkend beeld geeft, bereiken we een van deze kastelen in Niedzica en overnachten in een nabijgelegen hotel.

Dag 5 (woensdag) Uitstapjes naar de regio Spisz   30-60 km fietsen, afhankelijk van de variant
Vandaag heeft u de mogelijkheid om kennis te maken met een gloednieuw fietspad rond het stuwmeeren een schilderachtige route door de Spisz-heuvels. Een andere optie leidt naar Oturna in Slowakije, een oud straatdorp met talloze kleurrijke houten huizen.

Dag 6 (donerdag) Niedzica - Szczawnica   35-40 km fietsen
Dit is de meest spectaculaire dag van de reis. We volgen de rivier door Sromowce, een dorp dat ooit beroemd was om de zwermen ganzen die hier vroeger werden gefokt. Al snel, rond het middaguur, steken we de grens over naar Slowakije, naar het dorp Cerveny Klastor (Rode Klooster), waarboven de drie toppen van Trzy Korony (Drie Kronen), het hoogste punt in het Pieniny-gebergte, oprijzen. We fietsen dan langs de "Pieniny Way", een smalle richel die alleen open is voor wandelaars en fietsers, uitgehouwen uit adembenemende kalkstenen kliffen die over de hele lengte van de Dunajec-kloof lopen. U hoort alleen de rivier, de wind, de natuur en de vogels. Het is indrukwekkend. Ook erg mooi is de kloof van de Lesnicky Potok, een beek die vanaf de Slowaakse kant uitmondt in de Dunajec, door het slaperige dorpje Lesnica. Je kunt hier je fiets achterlaten, een minibus terug nemen naar Cerveny Klastor en terugkeren met een riviervlot. Dit geeft een heel nieuw perspectief. Het schitterende kuuroord Szczawnica is een aangename verrassing, met zijn architectuur in Zwitserse chaletstijl. In de middag rijden we over de elegante promenade in de vallei van de Grajcarek en verkennen we de paden in de bovenste en onderste spatuinen.

Dag 7 (vrijdag) Szczawnica - Rytro/Piwniczna   55 km fietsen
Het stuk vandaag leidt ons door wat bekend staat als de "groene Dunajec-kloof", waar de rivier tussen twee bergketens van de Beskiden loopt. Hoewel er hier geen kalkstenen klifwanden zijn, zijn de hellingen met hun beukenbossen nog steeds erg indrukwekkend. We verlaten al snel de hoofdweg, steken de rivier over op een hangbrug naar de rechteroever en banen ons een weg op de paden tussen de boerderijen van het dorp Tylmanowa met een glimp van de oude schuren, graanschuren en kippenhokken. We stoppen voor de lunch bij een pension in Lacko, bekend om zijn sterke slivovitz, een pruimenbrandewijn. Het is ook mogelijk om te stoppen langs fruittuinen op de valleihellingen. Bij Golkowice draaien we de vallei van Dunajec zijrivier, Poprad, in. De fietsetappe eindigt in kuuroord Piwniczna.

Dag 8 (zaterdag) Poprad Valley   40-50 km fietsen
De Poprad rivier is uniek – het stroomt van de zuidelijke hellingen van de Tatra en doorkruist de Karpaten naar het noorden, waardoor pittoreske bochten in een diepe vallei ontstaan. De trein brengt u naar Krynica, het bekendste Poolse kuuroord met een groot spa park en prachtige villa's. Vanuit daar fietst u langs Poprad terug naar het hotel, afwisselend aan de Poolse en de Slowaakse kant van de rivier.

Dag 9 (zondag) Rytro/Piwniczna - Nowy Sącz   15-25 km  fietsen
Na het ontbijt maken we een ritje door de Poprad Vallei. Laat in de ochtend verkennen we Stary Sacz - het historische stadje, een van de mooiste in het zuiden van Polen, fietsend door het doolhof van smalle straatjes voor een gevoel van de sfeer van vervlogen tijden. Dan leidt de nieuwe brug en het comfortabele fietspad naar Nowy Sacz, een andere historische stad, met een groot marktplein en art-decohuizen. Een voetgangersgebied met een verscheidenheid aan restaurants is een perfecte plek voor de lunch. In de middag kunt u een interessant open-luchtmuseum bezoeken. Laatste nacht in Nowy Sącz.

Dag 10 (maandag) Vertrek uit Nowy Sącz
U kunt gemakkelijk terugkeren naar Krakau met het openbaar vervoer. Bij verzoek kunnen we u een prive transfer terug bieden.

See our large gallery of summer 2019 photos!...>

Dates van tour in 2024:

DRX-1   28.04 - 07.05
DRX-2   05.05 - 14.05
DRX-3   12.05 - 21.05
DRX-4   19.05 - 28.05
DRX-5   26.05 - 04.06
DRX-6   02.06 - 11.06
DRX-7   09.06 - 18.06
DRX-8   16.06 - 25.06
DRX-9   23.06 - 02.07
DRX-10  30.06 - 09.07
DRX-11  07.07 - 16.07
DRX-12  14.07 - 23.07
DRX-13  21.07 - 30.07
DRX-14  28.07 - 06.08
DRX-15  04.08 - 13.08
DRX-16  11.08 - 20.08
DRX-17  18.08 - 27.08
DRX-18  25.08 - 03.09
DRX-19  01.09 - 10.09
DRX-20  08.09 - 17.09
DRX-21  15.09 - 24.09
DRX-22  22.09 - 01.10
DRX-23  29.09 - 08.10

Prijzen*:

Zelfstandige Tour
catering - half board:

Zelfstandige Tour
catering - breakfast only
:

Categorie B: 
6-7 x Hotels*** 
2-3 x goede Hotels**

1 persoon die twin EUR820 deelt


1 persoon in single EUR980

1 persoon die twin EUR 650 deelt


1 persoon in single EUR  800

Categorie A:
5-6 x Hotels****
3-4 x Hotels***

1 persoon die twin EUR1080 deelt


1 persoon in single EUR 1400

1 persoon die twin EUR  840 deelt


1 persoon in single EUR 1140

Inbegrepen in de basisprijs: 

  • Transport Krakau - Zab and Nowy Sacz - Krakow
  • 9 overnachtingen in kamers met douche / toilet,
  • 9 xhalfpension (ontbijt en diner), (of 9 x ontbijt) 
  • Transfer van bagage van hotel naar hotel
  • Gespecialiseerde Engelssprekende escort (begeleid) of 1:75.000 kaart met gemarkeerde route (zelfstandige tour)

Niet inbegrepen in de prijs: reizen naar Krakau, toegangsprijzen, privébetalingen zoals andere maaltijden, drankjes en fooien.

Extra nacht B&B in Krakau:

Hotel*** centrale ligging (Cat B):
1 Persoon die twin EUR 49 deelt
1 Persoon in single EUR77
Hotel**** centrale ligging (Cat A):
1 Persoon die twin EUR95 deelt
1 Persoon in single EUR 145

Fietsverhuur  (per Week): EUR 90
E-bike verhuurEUR 190

Boekingsformulier

    *Prices are calculated in EUR but other currencies are accepted as well. You can download a full list of USD-prices and GBP-prices. We also accept credit card payments (Visa or Mastercard).